Rurki z kremem
Ostatnio kiedy je podawałam, byłam posądzona o zakup w cukierni. Dlatego myślę, że nie będzie to przekłamaniem jeśli napiszę, że smakują tak samo dobrze jak wyglądają ;) Delikatne, kruche – rozpływają się w ustach! Pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu. Świetne zarówno z budyniem, kremem karpatkowym jak i bitą śmietaną.
Składniki:
- pół kg mąki
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Rozwałkowane ciasto pokroić w długie paski, o szerokości 1,5 cm. Rurki posmarować masłem. Paski ciasta nawijać zaczynając od węższej do szerszej części.
Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze i układać na natłuszczonej bądź wyłożonej papierem blasze.
Piec około 15 min w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu rurki wystudzić i nabić kremem.
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
- 4 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 4 jajka
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkami. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż krem zgęstnieje, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Przestudzić.
Krem z bitej śmietany:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- zagęszczacz do śmietany
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz