Kandyzowana skórka cytrynowa
Przygotowanie kandyzowanej skórki cytrynowej nie różni się od pomarańczowej. Rożnicę dotyczą proporcji i łatwości ściągania skórki. Mi nie udało się zachować ćwiartek, ale na szczęście nie ma to znaczenia w efekcie końcowym. Syrop cukrowy, który zostanie po gotowej już skórce możecie spokojnie zużyć do posłodzenia herbaty :)
Składniki:
- skórka z 5 cytryn
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Cytryny sparzyć i porządnie wyszorować. Zdjąć skórkę, ściąć biały miąższ. Moczyć dobę, co jakiś czas zmieniając wodę lub wygotować w wodzie przez 10 min. Pociąć skórki w paski.
Do garnuszka wlać wodę i cukier, kiedy cukier się rozpuści wsypać skórki. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy większość wody wyparuje (trwa to około godziny), a skórka będzie szklista wyłożyć na kratkę lub folie aluminiową i pozostawić do wyschnięcia.
Gotową skórkę możemy pociąć w drobną kostkę. Przechowywać w szczelnym pojemniczku i chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz