Babeczki czekoladowo - orzechowe
Zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Ciasto jest kruche, półsłodkie. Masa orzechowa delikatna i puszysta, choć na wierzchu chrupiącą. Następnym razem spróbuje dodać ćwiartkę jabłka lub parę wisienek, powinny się dobrze zgrać z czekoladą i masą orzechową :) Przepis pochodzi z książki 'Czekoladowy świat'.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
W misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, sól. Dodać masło i wyrobić jak kruszonkę. Po jednej łyżce dodawać wodę za każdym razem mieszając widelcem ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Formę do muffinów (u mnie o średnicy 5 cm) wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na koło o średnicy ok 12 cm. Umieścić po jednym krążku w każdym wgłębieniu, posypać 2 łyżeczkami czekolady.
Mikserem utrzeć mąkę, posiekane orzechy, masło cukier, sok z cytryny i esencje waniliową. Dodawać po jednym jajku za każdym razem cały czas mieszając. Nadzienie włożyć do każdego wgłębienia z ciastem.
Piec 20 -25 minut w temperaturze 190 stopni C. Zostawić w formie na 10 min do ostygnięcia. Wyjąć z formy i ostudzić.
SMACZNEGO :)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g schłodzonego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- 3/4 szklanki kropelek z czekolady deserowej (zastąpiłam pokrojoną czekoladą deserowa)
Składniki na nadzienie:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki (85 g)drobno posiekanych orzechów włoskich
- 85 g miękkiego masła
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 3 duże jajka
W misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, sól. Dodać masło i wyrobić jak kruszonkę. Po jednej łyżce dodawać wodę za każdym razem mieszając widelcem ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Formę do muffinów (u mnie o średnicy 5 cm) wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na koło o średnicy ok 12 cm. Umieścić po jednym krążku w każdym wgłębieniu, posypać 2 łyżeczkami czekolady.
Mikserem utrzeć mąkę, posiekane orzechy, masło cukier, sok z cytryny i esencje waniliową. Dodawać po jednym jajku za każdym razem cały czas mieszając. Nadzienie włożyć do każdego wgłębienia z ciastem.
Piec 20 -25 minut w temperaturze 190 stopni C. Zostawić w formie na 10 min do ostygnięcia. Wyjąć z formy i ostudzić.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz