Domowy likier Baileys
Baileys to irlandzki likier na bazie whisky i śmietanki z dodatkiem kakao i wanilii.
W domowej wersji z dodatkiem kawy i wanilii. Można go przygotować zarówno na bazie whisky, jak i brandy. Jest przepyszny! Aksamitny, rozgrzewający w sam raz na spokojne wieczory :)
W domowej wersji z dodatkiem kawy i wanilii. Można go przygotować zarówno na bazie whisky, jak i brandy. Jest przepyszny! Aksamitny, rozgrzewający w sam raz na spokojne wieczory :)
Przygotowuje się go wręcz błyskawicznie. Może okaże się trafionym prezentem? Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Składniki:
- 250 g schłodzonego mleka skondensowanego
- 250 ml whisky lub brandy
- 2 - 3 łyżki kawy
- 160 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jeżeli chcecie uzyskać gęstszy i bardziej esencjonalny likier warto kupić gotową masę karmelową lub gotować mleko skondensowane przez 3 godziny.
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach świeżo przegotowanej wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misce lub garnku i zmiksować. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Podawać dobrze schłodzony z kostkami lodu.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz