Strucla z makiem (makowiec)

Drożdżowa strucla z makiem kojarzy mi się z czasem świąt spędzanym u babci i dziadka. I właśnie tam smakowała najlepiej 💕
Chcąc zachować to wspomnienie już kolejny raz przygotowuje ją dla nas na święta. W tym roku jestem z niej wyjątkowo dumna, wyszła przepyszna 😊 Z tego przepisu otrzymacie trzy strucle. 


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 5 żółtek
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 g masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli


Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 5 białek
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa (wedle uznania)
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka masła


Dodatkowo:
  • białko
  • papier do pieczenia


Lukier:
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder


Zrobić zaczyn: Mąkę wsypać do miski, uformować głęboki dołek. Pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka, zakryć  i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce. 
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. 

Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.


Mak sparzyć, po wystygnięciu zemleć dwukrotnie. Masło rozpuścić z miodem. Wlać do maku, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Kiedy ciasto będzie już gotowe do rozwałkowania, ubić białka i wymieszać z masą makową.


Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąty o długości 35 cm, posmarować białkiem i nałożyć masę makową zostawiając około 2 cm z każdej strony puste. Zwinąć, a następnie owinąć w papier do pieczenia, pozostawiając 3 cm przestrzeni, tak żeby ciasto mogło wyrosnąć. Ułożyć na blasze, zwiniętymi brzegami do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.


Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, dosypać cukier puder do momentu, aż lukier będzie biały i dość gęsty. Polać na gotowe strucle.



SMACZNEGO 😊


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty