Babka śmietankowa
Mój babkowy popis ;) Pysznie śmietankowa, puszysta i sprężysta babka. Najlepsza krótko po upieczeniu, kiedy chrupiąca skórka łączy się z mięciutkim środkiem. Znika równie szybko, jak się pojawia. Przepis z książki 'Kuchnia polska'. Może i Wam posmakuje :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 12,5 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12%
Masło i cukier puder utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, kiedy składniki się połączą dodać śmietanę. Następnie obie mąki, budynie i proszek. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut, do zarumienienia.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz