Szampańska szarlotka
Szarlotka z białym winem musującym w sam raz na zbliżający się Nowy Rok :) Po bąbelkach nie znajdziecie ani śladu, jednak smak szampana owszem. Z wyglądu bardzo nie pozorna, ale smakuje naprawdę wykwitnie. Bita śmietana czy syrop czekoladowy będą tu pasowały idealnie. Może się skusicie? ;) Budyń wyszedł trochę za słodki, dlatego polecam zredukować ilość cukru. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (dałam 2 łyżki więcej)
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 12,5 dag masła
Składniki na masę:
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki szampana
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru (polecam zredukować do 3/4 szklanki)
Wyrobić ciasto z podanych składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Przygotować budyń. W 3/4 szklanki rozrobić proszek budyniowy. Resztę szampana zagotować z cukrem, dolać szampana z wymieszanym proszkiem budyniowym. Gotować na małym ogniu mieszając do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wsypać pokrojone jabłka i wymieszać.
Blachę (u mnie o średnicy 24 cm) wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Resztą wyłożyć dno tortownicy i boki. Rozprowadzić masę budyniową z jabłkami. Zetrzeć pozostałą część ciasta na budyń. Piec 1 godziną w temperaturze 180 stopni C.
Zostawić w formie do wystygnięcia.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz