Rumowe pralinki z marcepanem
Przedstawiam Wam pierwsze zastosowanie masy marcepanowej: pralinki. Być może daleko im od misternych belgijskich czy szwajcarskich czekoladek, ale ręcznego wykonania nikt im nie odmówi ;) Delikatnie rozgrzewające pralinki za sprawą rumu - jest wyczuwalny. Następnym razem zwiększę proporcję gorzkiej czekolady, żeby bardziej przełamać słodycz marcepanu. Tak czy owak, wyszły pyszne! Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Składniki (mi wyszło 16 pralinek):
- 20 dag masy marcepanowej
- 40 g posiekanych orzechów (użyłam migdałów przyrumienionych lekko na patelni)
- 2 łyżki rumu
- ok 120 g czekolady (u mnie 70 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
Masę marcepanową ugnieść z orzechami i rumem. Uformować w małe kulki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej kulki, umieścić je na foli aluminiowej bądź papierze do pieczenia.
Ozdobić orzechami bądź migdałami. Kiedy czekolada zastygnie, włożyć do papilotek.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz