Kandyzowana skórka pomarańczowa (na szybko)
W domu zapachniało cytrusami... dziś postanowiłam począć składnikowe przygotowania do pierniczków, które nie długo Wam zaprezentuje. Jeśli nie do pierniczków kandyzowana skórka z pomarańczy przyda Wam się z pewnością do innych wypieków. Szczelnie zamknięta w słoiczku może być długo przechowywana.
Składniki:
- skórka z 5 pomarańczy
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
Do garnuszka wlać wodę i cukier, kiedy cukier się rozpuści wsypać skórkę pomarańczową .
Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż większość wody wyparuje, a skórka będzie szklista.
Rozłożyć skórki na kratce lub foli aluminiowej, pozostawić do wyschnięcia.
Kiedy wyschnie można pokroić skórki w kosteczkę i dodatkowo posypać łyżką drobnego cukru. Włożyć do słoiczka, przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz