Kandyzowana skórka pomarańczowa (na szybko)

W domu zapachniało cytrusami... dziś postanowiłam począć składnikowe przygotowania do pierniczków, które nie długo Wam zaprezentuje. Jeśli nie do pierniczków kandyzowana skórka z pomarańczy przyda Wam się z pewnością do innych wypieków. Szczelnie zamknięta w słoiczku może być długo przechowywana.




Składniki:
  • skórka z 5 pomarańczy
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
Pomarańcze sparzyć i wyszorować skórkę. Naciąć tak, żeby ściągać skórkę ćwiartkami. Usunąć biały miąższ (powoduje, że skórka jest gorzkawa). Tak przygotowane skórki moczyć w wodzie najlepiej przez dobę, zmieniając wodę co jakiś czas. Krótszym sposobem jest gotowanie skórek w wodzie przez 10 min. Następnie pociąć na mniejsze paski.
Do garnuszka wlać wodę i cukier, kiedy cukier się rozpuści wsypać skórkę pomarańczową .
Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż większość wody wyparuje, a skórka będzie szklista.
Rozłożyć skórki na kratce lub foli aluminiowej, pozostawić do wyschnięcia.
Kiedy wyschnie można pokroić skórki w kosteczkę i dodatkowo posypać łyżką drobnego cukru. Włożyć do słoiczka, przechowywać w chłodnym miejscu.


SMACZNEGO:)

Komentarze

Popularne posty