Ciastka kruche z dżemem
Jak to ktoś określił "robią robotę" ;) Kruche z wyczuwalną maślaną nutą (pod warunkiem, że wykonacie je na maśle). Z dżemem truskawkowym skomponowały się znakomicie. Jeśli za szybko nie znikną, można je przechować na dłużej w szczelnej puszce. Polecam do filiżanki herbaty lub kawy.
Składniki:
- 70 dag mąki
- 3 jajka
- 125 g mała
- 125 g margaryny
- 32 g cukru waniliowego (1 duże lub 2 małe opakowania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Do przełożenia:
- dżem truskawkowy (ja zużyłam ok. 1,5 słoiczka)
Z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok 3 mm, w razie potrzeby posypać mąką przy wałkowaniu. Wykrawać ciasteczka, w połowie z nich wykroić dziurkę w środku (ja zrobiłam to przy pomocy dwóch różnych wielkościowo szklanek). Wykrojone krążki nakładać na pełne, układać na blasze i posmarować w środku dżemem (można też dodatkowo ułożyć na wierzchu paski z ciasta na wzór tarty - jak na zdjęciu wyżej).
Piec ok. 15 min w temperaturze 190 stopni. Ciastka powinny mieć złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Źródło: Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz