Zupa brokułowa z ravioli
Bardzo smaczna zupa z serowym ravioli. Łagodna, delikatnie kremowa ze zdrową porcją warzyw. Można ją przygotować na kostkach rosołowych, jak i wywarze z kury. Przepis zmodyfikowałam, pierwotny znajdziecie na tej stronie. Polecam :)
Składniki (na około 2 l wody):
- świeży brokuł (lub paczka mrożonych brokułów)
- 4 - 5 marchewek
- mały lub 1/2 dużego selera
- por
- 2 serki topione
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 udka z kurczaka (piersi lub kostki rosołowe)
- 180 g serowego ravioli (możecie też zastąpić ziemniakami)
- 2 - 3 ząbki czosnku
Brokuł sparzyć, rozdzielić na różdżki. Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać udka, chwilę pogotować. Pokroić pora w talarki wrzucić do gotującego się wywaru. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w grubsze pół talarki, dodać. Seler zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, dodać. Kiedy marchew zacznie mięknąć, dodać ravioli i brokuły. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wrzucić serki topione. Mieszać, żeby się rozpuściły.
Podawać.
SMACZNEGO :)
brokułowa, nie brokółowa:-)
OdpowiedzUsuń