Masa marcepanowa


Jest marcepan - będą śliwki w czekoladzie 😍 

Największym amatorem marecpanu w mojej rodzinie jest Tata, ja też lubię bardzo lecz bardziej w duecie z... 😁
Jeśli wydaje Wam się, że zrobienie marcepanu samodzielnie to wielka sztuka - obalam 😉 Spróbujcie, bo święta przecież coraz bliżej 😊

Składniki:
  • 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego /golden syrupu lub syropu z agawy
  • pół szklanki wody
  • 225 g obranych zmielonych migdałów *
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

W garnuszku z grubym dnem umieścić cukier, wodę i golden syrup. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Gotować do momentu, gdy mieszanina osiągnie temperaturę 235 stopni F, czyli tzw. soft bal stage. Jeżeli nie mamy termometru cukierniczego, możemy to sprawdzić opuszczając kroplę syropu do lodowatej wody. Jeżeli kropla będzie na tyle elastyczna, by można formować ją palcami temperatura jest właściwa. Gotową mieszaninę krótko przestudzić.


Drobno zmielone migdały (powinny mieć konsystencje mąki) wymieszać z cukrem pudrem. Wlać gorący syrop, ekstrakt z migdałów i wymieszać mikserem do osiągnięcia zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha do uformowania zwartej kuli dolać wody i wyrobić. Jeśli okaże się klejąca, dodać cukru pudru.
Gotową masę uformować, owinąć w folię i przechowywać w lodówce.





SMACZNEGO 😊





* możecie też sparzyć migdały w skórce, najlepiej dwukrotnie wtedy skórka łatwiej schodzi. Dobrze to zrobić wcześniej by migdały zdążyły wyschnąć przed zmieleniem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty