Spaghetti szpinakowe z sosem pomidorowym
Moje ulubione :) Jest proste, efektowne wizualnie i bardzo smaczne! Świetne na kolację we dwoję czy na obiad z przyjaciółmi. Jeśli macie ochotę możecie dodatkowo posypać serem. Podpatrzone u Marleny - serwowałam nam na obiad.
Składniki (na 4 osoby):
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 puszka pomidorów
- 4 - 5 świeżych (można zastąpić drugą puszką pomidorów)
- 3 - 4 cebule
- świeża bazylia (może być też suszona)
- sól, pieprz oregano do smaku
- 4 ząbki czosnku
Szpinak rozpuścić w garnku z niewielką ilością wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż większa część wody odparuje.
Ugotować makaron.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki i pokrojone w kostkę świeże. Dodać sól, pieprz i oregano (bazylię, jeśli używamy suszonej) do smaku. Gotować małym ogniu około 10 minut. Świeżą bazylię pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Ugotowany makaron odcedzić, wsypać do garnka ze szpinakiem i wymieszać. Nałożyć makaron, polać sosem i podawać. Można przyozdobić świeżą bazylią.
Ugotować makaron.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki i pokrojone w kostkę świeże. Dodać sól, pieprz i oregano (bazylię, jeśli używamy suszonej) do smaku. Gotować małym ogniu około 10 minut. Świeżą bazylię pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Ugotowany makaron odcedzić, wsypać do garnka ze szpinakiem i wymieszać. Nałożyć makaron, polać sosem i podawać. Można przyozdobić świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz