Maxi King
Karmelove ciasto bez pieczenia. Słodkie i sycące, a to za sprawą mleka w proszku, które jest częścią masy.
Całość dopełniają podprażone solone orzeszki zatopione w czekoladzie. Pycha... 😍 Odpowiednie na chwile kiedy bardzo brakuje słodyczy, dla równowagi przyda się jednak filiżanka małej czarnej 😉 Zwarta konsystencja sprawia, że ładnie się kroi i prezentuje.
Całość dopełniają podprażone solone orzeszki zatopione w czekoladzie. Pycha... 😍 Odpowiednie na chwile kiedy bardzo brakuje słodyczy, dla równowagi przyda się jednak filiżanka małej czarnej 😉 Zwarta konsystencja sprawia, że ładnie się kroi i prezentuje.
Składniki (na blachę 23x37):
- ok. 450 g herbatników
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej (zdecydowanie wolę tą gotowaną samodzielnie)
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 400 - 500 g mleka w proszku
- 2 czekolady mleczne (lub 1 mleczną, a 1 deserową)
- ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
- 1/4 szklanki śmietany 18%
Orzeszki podprażyć na suchej patelni i posiekać. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier z wanilią zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku ze śmietaną, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.
SMACZNEGO 😊
mmmmmmmmm.... pysznie wygląda, super przepis muszę go wypróbowac:)
OdpowiedzUsuń:) Czekam na wieści czy i zasmakował ;)
UsuńCiasto wygląda mega apetycznie :) Planuję zrobić je na święta. Chciałam tylko zapytać czy do masy można użyć odtłuszczonego mleka granulowanego? Śpieszyłam się na zakupach i nie przeczytałam dokładnie etykiety :/
OdpowiedzUsuńKasia
Kasiu, nie miałam do tej pory styczności z granulowanym mlekiem, więc ciężko mi powiedzieć czy nie będzie różnicy w smaku. Z tego co się orientuję konsystencja ma dość miałką, więc bez problemu powinnaś uzyskać gładką masę :) Moim zdaniem śmiało możesz z niego skorzystać :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Kasiu mam nadzieję, że jeszcze nie zabrałaś się za robienie tego ciacha. Miałam dziś mleko, o którym pisałaś w rękach i jego ilość w opakowaniu jest za mała. Mleko w proszku ma 500 g, a to granulowane 250 g. Do masy potrzeba ok. 4 szklanek.
UsuńPozdrawiam :)
Spokojnie, kupiłam 2 opakowania, więc będzie akurat 500g ;) Po świętach dam znać jak wyszło z tym mlekiem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKasia
Co prawda od świąt minęło już sporo czasu, ale melduję, że ciasto wyszło rewelacyjne, wszyscy byli zachwyceni :)
UsuńBałam się, że masa nie wyjdzie, bo po wsypaniu mleka granulowanego w masie powstały grudki, które nie chciały zniknąć, ale gdy stężała przestały byc wyczuwalne. Ale jeśli ktoś chce skorzystać z mleka w granulkach polecam uprzednio rozdrobnić je blenderem na pył.
Spokojnie wystarczy jedna paczka mleka- wyszły mi ponad 4 szklanki ;)
Dziękuję za rewelacyjny przepis, pozdrawiam.
Kasia
moja masa z mleka w proszku wyszła rzadka... ale tak ciasto pyszne ;)
OdpowiedzUsuńGęstość masy zależy od ilości mleka w proszku. Mi zazwyczaj wystarczają 3 - 4 szklanki, ale jeśli masa jest rzadka należy dosypać więcej mleka ;)
UsuńPycha ciacho, założyłam nowego bloga, i dodałam to ciacho z linkem do Ciebie, zapraszam w odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennehity.blogspot.com/2013/05/maxi-king.html
1,5 kostki masła czyli ile gram?
OdpowiedzUsuńU mnie kostka to 250 g, więc to będzie 375 g :)
Usuńmam pytanie związku z orzeszkami.....
Usuńorzeszki ziemne to mają być solone...?
a można dać orzechy włoskie? czy będą one za twarde?
Ja używałam solonych, ale moga być i bez soli. Włoskie orzechy grubo posiekane też będą w porządku. Zmienia odrobinę smak ze względu na swoj aromat, ale sprawdzą się na pewno :)
UsuńWitam! Jak duzej blaszki uzylas do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńok. 23 x 37 cm :)
Usuńzrobiłam to ciasto wczoraj....jest przepyszne!!!!!!!!!!!!! godne polecenia
OdpowiedzUsuńDo masła mam dodać mleko??nie bardzo rozumiem...czy wlać mleko do masła, wsypać mleko w proszku i miksować?
OdpowiedzUsuńPrzepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy https://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za informacje. Pozdrawiam :)
UsuńNiebo w gębie ☺słodkie i bardzo pyszne
OdpowiedzUsuń,,,
Cieszę się bardzo, że trafiło w gust :D
Usuń