Maxi King

Ponownie ciasto bez pieczenia z karmelem. Zdecydowanie słodsze i bardziej sycące, a to za sprawą mleka w proszku, które jest częścią masy. Smakowitą całość dopełniają orzeszki zatopione w czekoladzie. Pycha... :) Odpowiednie na chwile kiedy bardzo brakuje mam słodyczy, dla równowagi przyda się jednak filiżanka małej czarnej ;) Zwarta konsystencja sprawia, że ładnie się kroi i prezentuje. Przepis Magda84.



Składniki (na blachę 23x37):
  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 400 - 500 g mleka w proszku
  • 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
  • ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
  • 1/4 szklanki mleka


Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
 Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.




SMACZNEGO :)



Popularne posty