Karmelowe kuleczki
Małe, słodkie z orzeszkiem w środku - karmelowe kuleczki na bazie mleka w proszku z nutą cynamonu.
Umilą świąteczny czas 💕🌲
Naprawdę smaczne, dość sycące co ma swoje plusy i minusy 😊
Jedno jest pewne - fanom mleka w proszku z pewnością przypadną do gustu😉
Umilą świąteczny czas 💕🌲
Naprawdę smaczne, dość sycące co ma swoje plusy i minusy 😊
Jedno jest pewne - fanom mleka w proszku z pewnością przypadną do gustu😉
Składniki (na 25 sztuk):
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych na mąkę orzechów laskowych do obtoczenia (ja zużyłam 50 g)
- 1/3 kostki masła (ok. 85 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- od 2 do 2,5 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Kiedy wystygną obrać odchodzącą skórkę.
W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z palnika i wymieszać z wodą. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Rozpuścić cukier umieszczając rondelek na średnim ogniu, aż cukier będzie płynny i brązowy. Uważać, żeby się nie przypalił.
Do karmelu dodać cynamon i cukier waniliowy oraz wodę z masłem (w tym momencie należy uważać, bo mieszanina w garnku zacznie strzelać i kipieć, a karmel stwardnieje). Całość gotujemy do momentu, aż się rozpuści, a płyn będzie miał ciemno brązowy kolor i pachniał karmelem. Przestudzić.
Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Odstawić na kilka godzin aż stężeje (ja wstawiłam do lodówki na godzinę - masa była gotowa ).
Z masy ulepić kulki, do każdej wkładając podprażonego orzecha. Obtoczyć w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz