Domowe paluszki
Oryginalny przepis brzmiał 'paluszki z kminkiem'. Ja jednak nie mogę przekonać się do kminku w wypiekach, tak więc oczywiste było dla mnie, że się tu nie pojawi. Zrobiłam paluszki z samą solą, myślę jednak, że przy tego typu cieście będą lepiej smakować z garścią sezamu bądź maku w środku. W smaku najbardziej podobne do paluszków lubelskich (jeśli dobrze nazwę pamiętam). Chrupią się dobrze, a o to przecież w paluszkach chodzi ;) Sprawdzą się też jako przekąska do zupy. Przepis pochodzi z książki 'Przepisy klubowiczów: ciasta, ciasteczka, desery'. Spróbujcie :)
Składniki:
Dodatkowo:
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paseczki o szerokości 1 cm i długości około 10 cm. Dodatkowo można lekko zrolować paseczki. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą. Piec na rumiano w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO :)
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- żółtko
- 1 jajko
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- kminek wedle uznania (można zastąpić makiem lub sezamem)
Dodatkowo:
- jajko do smarowania
- sól gruboziarnista do posypania
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paseczki o szerokości 1 cm i długości około 10 cm. Dodatkowo można lekko zrolować paseczki. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą. Piec na rumiano w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz