Czekolada plastyczna
Z nią zdobienie ciastek i ciasteczek jest dużo ciekawsze :) Czekolada ta może być przechowywana w lodówce przez wiele tygodni, a nawet miesięcy jeśli zostanie szczelnie zawinięta i włożona do hermetycznego pojemnika.
Ciemna czekolada:
- 455 g gorzkiej czekolady
- 2/3 kubka (225 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)
Biała i mleczne czekolada:
- 455 g białej lub mlecznej czekolady
- 1/2 kubka (168 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wkładamy do miski ze stali nierdzewnej.
Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Gaz wyłączamy, a czekoladę mieszamy od czasu do czasu, aż stopi się do 2/3.
Zdejmujemy miskę z garnka i mieszamy czekoladę, aż roztopi się zupełnie. Wlewamy syrop (bądź miód - musi mieć płynną konsystencje. Jeżeli będzie skrystalizowany podgrzewamy lub umieszczamy w ciepłej wodzie do momentu, aż zmieni konsystencje na płynną) i mieszamy do momentu, kiedy czekolada zacznie gęstnieć i odstawać od miski.
W przypadku czekolady mlecznej i białej (ze względu na dużą zawartość tłuszczu) mieszamy szybko i krótko.
Wlewamy czekoladę na folię aluminiową. przykrywamy drugim kawałkiem foli i rozpłaszczamy.
Wkładamy do lodówki na 24 godziny (wyjęłam szybciej). Po tym czasie wyjmujemy, zostawiamy na około pół godziny.
Łamiemy czekoladę na drobne kawałki i zagniatamy dłońmi. Jeżeli czekolada będzie za twarda podgrzewamy w mikrofalówce zawiniętą w folię przez 5 0 10 sekund. Zagniatamy, aż czekolada będzie elastyczna.
Teraz można ją wałkować i wycinać wzory :)
Źródło: Fantazyjne ciasteczka na specjalne okazje.
Komentarze
Prześlij komentarz