Sernik królewski

Jeden z moich pierwszych przepisów na sernik. Swego czasu długo byłam mu wierna, a to dlatego, że zyskał duże uznanie rodziny i znajomych :) Należący do zacnego grona serników tradycyjnych. Wilgotny, o zwartej konsystencji. Bardzo go lubię, może i Wam zasmakuje :)


Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg niekwaśnego tłustego lub półtłustego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • rodzynki (według uznania)


Zagnieść ciasto z podanych składników, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser zemleć dwu lub trzykrotnie (u mnie dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać budynie i małymi porcjami ser cały czas ucierając. Białka (2 z ciasta i 4 z masy) ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Dodać rodzynki.

Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno formy, następnie rozprowadzić masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.




SMACZNEGO :)




Komentarze

  1. :) biorę się dzisiaj za zrobienie tego sernika wg Twojego przepisu:D mmm... pychotka!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie robie sernik z teo przepisu,wyglada cudnie o smak raczej sie nie martwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wymiary blachy (formy)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie 23x37 cm :)

      Usuń
    2. To jest ciasto,które zawsze się uda.Jest ono pyszne i stosunkowo nie drogie.A goście są zawsze mile zaskoczeni.

      Usuń
  4. Serniczek Palce lizać : )))

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek przepyszny :) W 5 minut pol blaszki zjadlysmy :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Znajomi wpadli na sernik i kawkę.Aż miło popatrzeć, jedzą aż im się uszy trzęsą.Ciach pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik jest pyszny :) cała rodzinka się nim zajadała :) Bardzo dziękuje za przepis :) No i serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo się cieszę :) Smakowitości :)

      Usuń
  8. czy ciasto po wyrobieniu musi być przechowywane przez jakiś czas w lodówce zanim wyłożę go na blachę? widziałam u innych w przepisach że wstawiają na 30-60 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dobrze to ciastu zrobi, a na pewno łatwiej będzie się ścierać na tarce. Zdarza mi się, że zamiast do lodówki wkładam na krótszy okres do zamrażalnika. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Tak, dobrze to ciastu zrobi, a na pewno łatwiej będzie się ścierać na tarce. Zdarza mi się, że zamiast do lodówki wkładam na krótszy okres do zamrażalnika. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Budynie mają być dodane w postaci proszku?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Przymierzam sie do zrobienia sernika. Czy ser moze byc z wiaderka czy lepiej w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszy bedzie w kostce. Sernik będzie wtedy zwarty :)

      Usuń
  11. a jakie proporcje będą na masę serowa jeżeli użyję 1 kg sera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na masę myślę, że 160 g masła, 3 jajka, 165 g cukru, 1 i 1/2 paczki budyniu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. 25 dag cukru to jest 1 szklanka ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam go wczoraj...Jest pycha.Tylko bialka ubilam z budyniami i dodalam na koniec do masy serowej.Wyrosl super,troszke opadl.Dodam ze pierwszy raz robilam sernik.Dziekuje za przepis.Zycze wszystkim Zdrobych i spokojnych swiat �� Pozdrawiam.Anna

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam bede pierwszy raz robil sernik i szkoda ze nie ma podanej gramatury poniewaz szklanki mamy rozne i zglupialem jakiej tu uzyc aby bylo dobrze. Biore sie za sernik zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty