Sernik królewski
Jeden z moich pierwszych przepisów na sernik. Swego czasu długo byłam mu wierna, a to dlatego, że zyskał duże uznanie rodziny i znajomych :) Należący do zacnego grona serników tradycyjnych. Wilgotny, o zwartej konsystencji. Bardzo go lubię, może i Wam zasmakuje :)
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg niekwaśnego tłustego lub półtłustego twarogu
- 250 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- rodzynki (według uznania)
Zagnieść ciasto z podanych składników, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser zemleć dwu lub trzykrotnie (u mnie dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać budynie i małymi porcjami ser cały czas ucierając. Białka (2 z ciasta i 4 z masy) ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Dodać rodzynki.
Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno formy, następnie rozprowadzić masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
SMACZNEGO :)
:) biorę się dzisiaj za zrobienie tego sernika wg Twojego przepisu:D mmm... pychotka!!:)
OdpowiedzUsuńO, jak miło :) Zostaw dla mnie kawałek :D
UsuńWlasnie robie sernik z teo przepisu,wyglada cudnie o smak raczej sie nie martwie :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy (formy)?
OdpowiedzUsuńu mnie 23x37 cm :)
UsuńTo jest ciasto,które zawsze się uda.Jest ono pyszne i stosunkowo nie drogie.A goście są zawsze mile zaskoczeni.
UsuńSerniczek Palce lizać : )))
OdpowiedzUsuńSerniczek przepyszny :) W 5 minut pol blaszki zjadlysmy :P
OdpowiedzUsuńZnajomi wpadli na sernik i kawkę.Aż miło popatrzeć, jedzą aż im się uszy trzęsą.Ciach pycha.
OdpowiedzUsuńSernik jest pyszny :) cała rodzinka się nim zajadała :) Bardzo dziękuje za przepis :) No i serdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo się cieszę :) Smakowitości :)
Usuńczy ciasto po wyrobieniu musi być przechowywane przez jakiś czas w lodówce zanim wyłożę go na blachę? widziałam u innych w przepisach że wstawiają na 30-60 minut.
OdpowiedzUsuńTak, dobrze to ciastu zrobi, a na pewno łatwiej będzie się ścierać na tarce. Zdarza mi się, że zamiast do lodówki wkładam na krótszy okres do zamrażalnika. Pozdrawiam :)
UsuńTak, dobrze to ciastu zrobi, a na pewno łatwiej będzie się ścierać na tarce. Zdarza mi się, że zamiast do lodówki wkładam na krótszy okres do zamrażalnika. Pozdrawiam :)
UsuńBudynie mają być dodane w postaci proszku?
OdpowiedzUsuńTak, w proszku :)
UsuńWitam. Przymierzam sie do zrobienia sernika. Czy ser moze byc z wiaderka czy lepiej w kostce?
OdpowiedzUsuńLepszy bedzie w kostce. Sernik będzie wtedy zwarty :)
Usuńa jakie proporcje będą na masę serowa jeżeli użyję 1 kg sera
OdpowiedzUsuńNa masę myślę, że 160 g masła, 3 jajka, 165 g cukru, 1 i 1/2 paczki budyniu.
UsuńPozdrawiam :)
25 dag cukru to jest 1 szklanka ?
OdpowiedzUsuń1 szklanka cukru = 22 dag.
UsuńPozdrawiam :)
Zrobilam go wczoraj...Jest pycha.Tylko bialka ubilam z budyniami i dodalam na koniec do masy serowej.Wyrosl super,troszke opadl.Dodam ze pierwszy raz robilam sernik.Dziekuje za przepis.Zycze wszystkim Zdrobych i spokojnych swiat �� Pozdrawiam.Anna
OdpowiedzUsuńWitam bede pierwszy raz robil sernik i szkoda ze nie ma podanej gramatury poniewaz szklanki mamy rozne i zglupialem jakiej tu uzyc aby bylo dobrze. Biore sie za sernik zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuń