Sernik królewski

Jeden z moich pierwszych przepisów na sernik. Swego czasu długo byłam mu wierna, a to dlatego, że zyskał duże uznanie rodziny i znajomych :) Należący do zacnego grona serników tradycyjnych. Wilgotny, o zwartej konsystencji. Bardzo go lubię, może i Wam zasmakuje :)


Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka (białka zostawić do masy serowej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg niekwaśnego tłustego lub półtłustego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • rodzynki (według uznania)


Zagnieść ciasto z podanych składników, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser zemleć dwu lub trzykrotnie (u mnie dwukrotnie). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać budynie i małymi porcjami ser cały czas ucierając. Białka (2 z ciasta i 4 z masy) ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Dodać rodzynki.

Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno formy, następnie rozprowadzić masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.




SMACZNEGO :)




Popularne posty