Trufle rumowe
O tej porze roku wszystko co smaczne i czekoladowe jest mile widziane :)
Jeśli lubicie czekoladę deserową i kokos to polubicie i te trufle. Nuta rumu dociera do kubków smakowych dopiero na końcu, wiec tym którzy wolą 'pijane' trufelki polecam dolać dodatkową łyżkę rumu. Przepis z książki 'Czekolada'.
Składniki (na 20 sztuk):
Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Połamać na kawałki, wsypać do miski i dodać masło. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia składników.
Zdjąć z ognia, wlać rum i utrzeć. Dosypać wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Starannie utrzeć, jeśli masa okaże się zbyt sucha, dolać trochę rumu.
Uformować kulki.
Włożyć do lodówki, schładzać, aż stwardnieją. Połowę kulek obtoczyć w cukrze pudrze, a pozostałe w kakao. Włożyć do papierowych foremek, przed podaniem schłodzić.
SMACZNEGO :)
Jeśli lubicie czekoladę deserową i kokos to polubicie i te trufle. Nuta rumu dociera do kubków smakowych dopiero na końcu, wiec tym którzy wolą 'pijane' trufelki polecam dolać dodatkową łyżkę rumu. Przepis z książki 'Czekolada'.
Składniki (na 20 sztuk):
- 125 g czekolady deserowej
- łyżka masła
- 2 łyżki stołowe rumu (dałam 3)
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g pokruszonych herbatników
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao w proszku
Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Połamać na kawałki, wsypać do miski i dodać masło. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia składników.
Zdjąć z ognia, wlać rum i utrzeć. Dosypać wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Starannie utrzeć, jeśli masa okaże się zbyt sucha, dolać trochę rumu.
Uformować kulki.
Włożyć do lodówki, schładzać, aż stwardnieją. Połowę kulek obtoczyć w cukrze pudrze, a pozostałe w kakao. Włożyć do papierowych foremek, przed podaniem schłodzić.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz