Pierogi z kaszą gryczną
Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną jadłam w jednym z wrocławskich barów (niestety nie pamiętam, ani jego nazwy, ani ulicy przy której się znajdował). Owe pierogi zainspirowały mnie do wykonania farszu z kaszą i żółtym serem - wyszły smaczne :) Następnym razem spróbuje dodać mozzarelli.
Przepis na ciasto pierogowe, które Wam podaje zyskało uznanie tych, którzy mieli okazje spróbować. Ja lubię je za smak i konsystencje. Jest elastyczne, nawet przy cienkim rozwałkowaniu się nie rozrywa. Trzeba jednak zwrócić uwagę by mocno docisnąć boki. Spróbujcie :)
Przepis na ciasto pierogowe, które Wam podaje zyskało uznanie tych, którzy mieli okazje spróbować. Ja lubię je za smak i konsystencje. Jest elastyczne, nawet przy cienkim rozwałkowaniu się nie rozrywa. Trzeba jednak zwrócić uwagę by mocno docisnąć boki. Spróbujcie :)
Składniki na farsz (na dwie porcje podanego niżej ciasta pierogowego):
- 300 g kaszy gryczanej
- 3 - 4 średnie cebule
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Kaszę ugotować, cebule podsmażyć, następnie wymieszać razem i odstawić do wystudzenia. Kiedy kasza z cebulą przestygnie dodać pokrojony w drobną kosteczkę lub starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku.
Składniki na ciasto pierogowe (na około 45 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka gorącej wody (ja daje 1/4 zimnej i dopełniam świeżo przegotowaną wodą)
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę, wodę, jajko, sól i 1 łyżkę oleju wyrobić. Kiedy składniki się połączą dodać drugą łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Rozwałkować, delikatnie posypać mąką. Wycinać krążki, nałożyć farsz i skleić.
Gotować w osolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z cebulką przysmażoną na maśle, drobno pokrojoną podsmażoną ulubioną kiełbasą lub boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz