Chleb wieloziarnisty
Chleb, do którego często wracam. Wypróbowałam go już w wersji oryginalnej z krupczatką (przepis od dorotus76), w wersji mieszanej pszenno - żytniej, jednak najbardziej przypadł mi do gustu w 100% z mąki żytniej. Jest cięższy i wilgotniejszy, ale bardzo smaczny. Największą jego zaletą jest szybkość i łatwość przygotowania :) Zachęcam do spróbowania!
Składniki na 2 bochenki:
- 1 kg mąki żytniej (typ 720)
 - 6 łyżek siemienia lnianego
 - 6 łyżek łuskanego słonecznika
 - 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich (zastępowałam czasami płatkami owsianymi)
 - 3 łyżki sezamu
 - 3 łyżki pestki dyni
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 4 łyżki cukru
 - 6 dag świeżych drożdży
 - 1 litr wody
 
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (łyżką lub mikserem).
Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. 
W tym czasie przygotować foremki keksowe - wysmarować masłem i wysypać mąką bądź bułką tartą.
Ciasto przełożyć do foremek i ponownie odstawić na około 20 minut by lekko podrosło (nie musi podwajać objętości).
Piec około 50 minut w temperaturze 230 stopni C.W tym czasie przygotować foremki keksowe - wysmarować masłem i wysypać mąką bądź bułką tartą.
Ciasto przełożyć do foremek i ponownie odstawić na około 20 minut by lekko podrosło (nie musi podwajać objętości).
SMACZNEGO:)




Komentarze
Prześlij komentarz