Klopsiki w sosie pomidorowym
Danie należące raczej do klasyki. Choć tym razem (w celu ratowania przed zmarnowaniem) postanowiłam wrzucić ogórki konserwowe. I muszę Wam powiedzieć, iż był to całkiem dobry i ciekawy smakowo pomysł ;) Podawać z kasza gryczaną lub makaronem.
Składniki (2 - 3 porcje):
- 500 g mięsa mielonego
 - cebula
 - jajko
 - 2 łyżki bułki tartej
 - mąka do obtoczenia klopsów
 - przyprawy: sól, pieprz, papryka
 - 5 ogórków konserwowych
 - 4 marchewki
 - pomidory w puszce
 - 2 pomidory świeże
 
Cebule drobno pokroić i podsmażyć. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, bułką, sola, pieprzem i papryką. Formować niewielkie klopsy, obtoczyć w mące i podsmażyć. Marchewki obrać i pokroić w cieniutkie paski (w tym celu użyłam obieraczki do ziemniaków), pomidory i ogórki pokroić drobną kostkę.
Do podsmażanych klopsów, dodać pomidory w puszce, pomidory świeże i marchewkę.
Doprawić. Dusić 10 - 15 minut. Pod koniec dorzucić pokrojone ogórki konserwowe.
Do podsmażanych klopsów, dodać pomidory w puszce, pomidory świeże i marchewkę.
Doprawić. Dusić 10 - 15 minut. Pod koniec dorzucić pokrojone ogórki konserwowe.



Komentarze
Prześlij komentarz