Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, to właśnie one najczęściej goszczą na naszych wigilijnych stołach. I ja przygotowałam je z myślą o nadchodzącej Wigilii - czekają już w zamrażarce :) Gotowane czy podsmażane na maśle, zawsze smaczne. Przepis na ciasto pierogowe jest ten sam jak w przypadku pierogów z kaszą gryczaną, podaje jednak dla Waszej wygody.
Składniki na farsz (wystarcza na 1,5 porcji ciasta pierogowego):
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 3 cebule
- 3 garście suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
Grzyby gotować ok 10 minut w niewielkiej ilości wody, odsączyć. Wywar zostawić. Grzyby pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać kapustę kiszoną i grzyby, znów krótko podsmażyć. Wlać bulion z grzybów, podsmażać, aż wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić do ostygnięcia.
Składniki na ciasto pierogowe (na około 45 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka gorącej wody (ja daje 1/4 zimnej i dopełniam świeżo przegotowaną wodą)
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę, wodę, jajko, sól i 1 łyżkę oleju wyrobić. Kiedy składniki się połączą dodać drugą łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Rozwałkować, delikatnie posypać mąką. Wycinać krążki, nałożyć farsz i skleić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz