Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, to właśnie one najczęściej goszczą na naszych wigilijnych stołach. I ja przygotowałam je z myślą o nadchodzącej Wigilii - czekają już w zamrażarce :) Gotowane czy podsmażane na maśle, zawsze smaczne. Przepis na ciasto pierogowe jest ten sam jak w przypadku pierogów z kaszą gryczaną, podaje jednak dla Waszej wygody.



Składniki na farsz (wystarcza na 1,5 porcji ciasta pierogowego):
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 cebule
  • 3 garście suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby gotować ok 10 minut w niewielkiej ilości wody, odsączyć. Wywar zostawić. Grzyby pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać kapustę kiszoną i grzyby, znów krótko podsmażyć. Wlać bulion z grzybów, podsmażać, aż wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić do ostygnięcia.



Składniki na ciasto pierogowe (na około 45 sztuk):
  • 3,5 szklanki mąki
  • szklanka gorącej wody (ja daje 1/4 zimnej i dopełniam świeżo przegotowaną wodą)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Mąkę, wodę, jajko, sól i 1 łyżkę oleju wyrobić. Kiedy składniki się połączą dodać drugą łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Rozwałkować, delikatnie posypać mąką. Wycinać krążki, nałożyć farsz i skleić.


Pierogi gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty