Tarta budyniowa na kwaśnej śmietanie

Lekka i kremowa. Jej wielką zaleta jest uniwersalność. W zależności od pory roku i kaprysu można ją ubogacić dowolnymi owocami. Latem doskonale smakuje z porzeczkami czy borówkami amerykańskimi. Jesienią sprawdziły się wiśnie zamknięte w słoiku. Winogrona, czekolada, mrożone maliny - można tu dowolnie pofantazjować lub po prostu zostawić kremową. Polecam :)


Składniki na kruchy spód:
  • jedno duże jajko
  • 2 łyżki zimniej wody
  • 160 g mąki 
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła

Podane składniki wyrobić. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować formę na tartę - wysmarować masłem i delikatnie posypać bułką tartą. Wyjąć ciasto, rozwałkować lub wycisnąć na dno formy i brzegi. Spód po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenie (może być też folia aluminiowa), wysypać kulki ceramiczne, fasole lub ryż w celu obciążenia ciasta. Następnie podpiec spód w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut, po czym usunąć papier i piec kolejne 7 - 9 minut do delikatnego zbrązowienia. 



Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
  • 2 duże jajka
  • 280 g kwaśnej śmietany 18%
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wszystkie składniki zmiksować do gładkości. Krem wylać na wcześniej podpieczony spód. Dodać sporą garść dowolnych owoców, bądź przyozdobić owocami lub czekoladą po upieczeniu. 
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 30 minut. Po upieczeniu przestudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


SMACZNEGO :)


Źródło: Moje Wypieki

Komentarze

Popularne posty