Tarta budyniowa na kwaśnej śmietanie
Lekka i kremowa. Jej wielką zaleta jest uniwersalność. W zależności od pory roku i kaprysu można ją ubogacić dowolnymi owocami. Latem doskonale smakuje z porzeczkami czy borówkami amerykańskimi. Jesienią sprawdziły się wiśnie zamknięte w słoiku. Winogrona, czekolada, mrożone maliny - można tu dowolnie pofantazjować lub po prostu zostawić kremową. Polecam :)
Składniki na kruchy spód:
- jedno duże jajko
- 2 łyżki zimniej wody
- 160 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła
Podane składniki wyrobić. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować formę na tartę - wysmarować masłem i delikatnie posypać bułką tartą. Wyjąć ciasto, rozwałkować lub wycisnąć na dno formy i brzegi. Spód po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenie (może być też folia aluminiowa), wysypać kulki ceramiczne, fasole lub ryż w celu obciążenia ciasta. Następnie podpiec spód w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut, po czym usunąć papier i piec kolejne 7 - 9 minut do delikatnego zbrązowienia.
Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
- 2 duże jajka
- 280 g kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować do gładkości. Krem wylać na wcześniej podpieczony spód. Dodać sporą garść dowolnych owoców, bądź przyozdobić owocami lub czekoladą po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 30 minut. Po upieczeniu przestudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Źródło: Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz