Strucla z makiem (makowiec)
Drożdżowa strucla z makiem kojarzy mi się z czasem świąt spędzanym u babci i dziadka. I właśnie tam smakowała najlepiej 💕 
Chcąc zachować to wspomnienie już kolejny raz przygotowuje ją dla nas na święta. W tym roku jestem z niej wyjątkowo dumna, wyszła przepyszna 😊 Z tego przepisu otrzymacie trzy strucle.
Chcąc zachować to wspomnienie już kolejny raz przygotowuje ją dla nas na święta. W tym roku jestem z niej wyjątkowo dumna, wyszła przepyszna 😊 Z tego przepisu otrzymacie trzy strucle.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 5 żółtek
 - 50 dag mąki
 - 5 dag drożdży
 - 1/4 szklanki oleju
 - 100 g masła
 - 1 szklanka letniego mleka
 - 1/4 szklanki cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Masa makowa:
- 500 g maku
 - 5 białek
 - 2 łyżki miodu
 - 200 g cukru
 - 100 g rodzynków
 - 100 g posiekanych orzechów włoskich
 - kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa (wedle uznania)
 - 3 łyżki likieru amaretto
 - 1 łyżka spirytusu
 - 1 łyżka masła
 
Dodatkowo:
- białko
 - papier do pieczenia
 
Lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - cukier puder
 
Zrobić zaczyn: Mąkę wsypać do miski, uformować głęboki dołek. Pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka, zakryć i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Mak sparzyć, po wystygnięciu zemleć dwukrotnie. Masło rozpuścić z miodem. Wlać do maku, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Kiedy ciasto będzie już gotowe do rozwałkowania, ubić białka i wymieszać z masą makową.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąty o długości 35 cm, posmarować białkiem i nałożyć masę makową zostawiając około 2 cm z każdej strony puste. Zwinąć, a następnie owinąć w papier do pieczenia, pozostawiając 3 cm przestrzeni, tak żeby ciasto mogło wyrosnąć. Ułożyć na blasze, zwiniętymi brzegami do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, dosypać cukier puder do momentu, aż lukier będzie biały i dość gęsty. Polać na gotowe strucle.
SMACZNEGO 😊

Super makowiec
OdpowiedzUsuń