Zupa cebulowa zapiekana

Kolejny wariant zupy cebulowej. Podobnie jak w irlandzkiej, podawana jest z grzankami zapiekanymi z serem. Choć tym razem jest to wersja polska, a dokładniej z regionu Mazowsza. W każdym razie, biorąc pod uwagę ostatnio rozprzestrzeniające się wirusy wśród domowników jej przyrządzenie było dobrym pomysłem. Z przepisu otrzymacie zaledwie 3 - 4 kubki, ale zawsze można porcję podwoić ;)




Składniki:
  • 400 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej i goździków
  • 1 łyżeczka mąki 
  • sól i pieprz do smaku


Dodatkowo:
  • 2 - 3 grube kromki bułki lub chleba
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki startego sera  (ementaler lub grojer)



Obraną cebulę pokroić w cienkie plastry.W rondlu z grubym dnem stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć około 10 minut na złoty kolor. Następnie cebulę posypać cukrem, wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 8 - 10 minut, aż cebula nabierze lekko brunatnej barwy. Cebulę oprószyć mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, goździki, gałkę muszkatołową, wlewając stopniowo zimny bulion.
Mieszać, aż do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 35 - 40 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
40 g masła utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Kromki masła smarujemy z obu stron i zarumienimy na patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 - 200 stopni C. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, posypać połową startego sera, na nim ułożyć grzanki i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 5 - 6 minut do roztopienia sera.




SMACZNEGO :)



Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne. H. Szymanderska.

Komentarze

Popularne posty