Zupa cebulowa zapiekana
Kolejny wariant zupy cebulowej. Podobnie jak w irlandzkiej, podawana jest z grzankami zapiekanymi z serem. Choć tym razem jest to wersja polska, a dokładniej z regionu Mazowsza. W każdym razie, biorąc pod uwagę ostatnio rozprzestrzeniające się wirusy wśród domowników jej przyrządzenie było dobrym pomysłem. Z przepisu otrzymacie zaledwie 3 - 4 kubki, ale zawsze można porcję podwoić ;)
Składniki:
Dodatkowo:
Obraną cebulę pokroić w cienkie plastry.W rondlu z grubym dnem stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć około 10 minut na złoty kolor. Następnie cebulę posypać cukrem, wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 8 - 10 minut, aż cebula nabierze lekko brunatnej barwy. Cebulę oprószyć mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, goździki, gałkę muszkatołową, wlewając stopniowo zimny bulion.
Mieszać, aż do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 35 - 40 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
40 g masła utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Kromki masła smarujemy z obu stron i zarumienimy na patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 - 200 stopni C. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, posypać połową startego sera, na nim ułożyć grzanki i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 5 - 6 minut do roztopienia sera.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne. H. Szymanderska.
Składniki:
- 400 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej i goździków
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 - 3 grube kromki bułki lub chleba
- 40 g miękkiego masła
- 1 - 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki startego sera (ementaler lub grojer)
Obraną cebulę pokroić w cienkie plastry.W rondlu z grubym dnem stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć około 10 minut na złoty kolor. Następnie cebulę posypać cukrem, wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 8 - 10 minut, aż cebula nabierze lekko brunatnej barwy. Cebulę oprószyć mąką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, goździki, gałkę muszkatołową, wlewając stopniowo zimny bulion.
Mieszać, aż do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 35 - 40 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
40 g masła utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Kromki masła smarujemy z obu stron i zarumienimy na patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 - 200 stopni C. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, posypać połową startego sera, na nim ułożyć grzanki i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 5 - 6 minut do roztopienia sera.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne. H. Szymanderska.
Komentarze
Prześlij komentarz