Babka serowo - czekoladowa
W zasadzie to nie wiem dlaczego ten wypiek został nazwany babką, według mnie bliżej mu do sernika. Ciasto wzrasta nie znacznie, jest mocno czekoladowe i wilgotne. Smaczne :) Mówi się, że do trzech razy sztuka i właśnie tyle razy podchodziłam do jej wykonania. Po tej ilości prób wiem na pewno, że zwykły twaróg mielony nie zdaje egzaminu.
Ciasto jest wtedy zbite i ciężkie. Użyłam trochę za dużej blachy, dlatego jest niskie, więc polecam użyć blaszki o średnicy ok. 20 cm.
Ciasto jest wtedy zbite i ciężkie. Użyłam trochę za dużej blachy, dlatego jest niskie, więc polecam użyć blaszki o średnicy ok. 20 cm.
Składniki:
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 450 g serka śmietankowego (najlepiej z wiaderka)
- 70 g miękkiego masła
- 1 i 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
W rondlu na małym ogniu podgrzać mleko z kakaem. Od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie gładka, a przy brzegach garnka pojawią się pęcherzyki. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ser i masło ubić na średnich obrotach na jednolitą masę. Dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta.
Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać. Do masy serowej dodawać na przemian mieszankę mączną i masę kakaową, ubijając na niskich obrotach.
Formę do ciasta o średnicy ok. 20 cm natłuścić masłem, ciasto przelać do formy i wygładzić wierzch.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 - 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, studzić rzez około 10 minut w formie. Następnie ciasto wyłożyć z formy i ostudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekoladowy świat.
Komentarze
Prześlij komentarz