Kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe gotowane wydaje się, że wcale nie tak bardzo popularne. Dużo częściej słyszy się o drożdżowych kluskach gotowanych na parze czyli buchtach. Te gotowane w wodzie w środku są sprężyste niczym buchty, a na zewnątrz kleiste i wilgotne niczym kopytka. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Podaje się je do mięs lub samodzielnie z bułką tartą podsmażaną na maśle, ja jednak zdecydowałam się na podsmażaną kiełbaskę.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka
Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę stopionego masła i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia (na około 1 godzinę).
Na wrząca osoloną wodę kładziemy łyżką kluski i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wody.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne., H. Szymanderska
to takie małe knedliki, super pomysł
OdpowiedzUsuń