Kluski drożdżowe

Kluski drożdżowe gotowane wydaje się, że wcale nie tak bardzo popularne. Dużo częściej słyszy się o drożdżowych kluskach gotowanych na parze czyli buchtach. Te gotowane w wodzie w środku są sprężyste niczym buchty, a na zewnątrz kleiste i wilgotne niczym kopytka. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Podaje się je do mięs lub samodzielnie z bułką tartą podsmażaną na maśle, ja jednak zdecydowałam się na podsmażaną kiełbaskę.



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka

Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę stopionego masła i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia (na około 1 godzinę). 



Na wrząca osoloną wodę kładziemy łyżką kluski i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wody.




SMACZNEGO :)


Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne., H. Szymanderska

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty