Strucla z dżemem
Bardzo lekkie i puszyste ciasto, pięknie wyrasta i pięknie smakuje 😍 Ciasto jest subtelnie słodkie, więc jeżeli podobnie jak ja użyjecie kwaskowatego dżemu proponuje dosłodzić strucle lukrem bądź kruszonką. Robiąc ją po raz pierwszy wykorzystałam dżem wiśniowy, za drugim - porzeczkowy dodając płatki migdałów. W obu wersjach lukier zoptymalizował słodycz 😊
Składniki:
- 4 - 4,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300 g dowolnego dżemu
- 50 g płatków migdałowych (można pominąć)
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nich drożdże. Dodać łyżkę cukru i szklankę mleka, rozrobić na w miarę jednolity płyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem na parze (miskę z jajkami i cukrem, ustawić na garnku z gotującą się wodą. Ucierać mikserem do momentu, aż masa będzie puszysta i ślady miksera będą widoczne na pianie).
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pianą z jajek, wymieszać. Dodać 3 szklanki mąki i sól. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleiste dodać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dodać rozpuszczone letnie masło, dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubość ok. 1 cm i długość ok. 35 cm. Posmarować dżemem, dżem oprószyć częścią płatków migdałów i zrolować według dłuższego boku. Strucle przekroić wzdłuż i zapleść wokół siebie. Strucle ułożyć na blasze zachowując odstęp, przykryć i odstawić do ponownego rośnięcia na 30 - 40 minut. Przed pieczeniem oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 50 minut.
Składniki lukru wymieszać na gładką masę, polać nim jeszcze ciepłą strucle.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz