Kruche kakaowe ciasteczka

Wypieki z myślą o kimś zawsze przysparzają więcej radości, tym bardziej jeśli zachodzi podejrzenie, że odbiorca się ucieszy. Ciasteczka, które Wam prezentuje nie mają nic wspólnego z nadchodzącym Euro' 12. Ich przeznaczeniem było sprawienie niespodzianki przed wyjazdowo - urodzinowej Kamilowi zwanego 'Ciasteczkiem', który rzeczywiście kawał swojego życia i serducha poświęcił piłce nożnej. Tak, więc forma i dekoracja są dalekie od przypadku ;) Niespodzianka się udała, a dziś w dniu urodzin wspomnianego osobnika ciasteczka wychodzą na światło bloga. Teraz trochę o ciasteczkach... są mocno kakaowe, kruchutkie i bardzo smaczne. Polecam użyć prawdziwego masła wtedy smakują znacznie lepiej. Lukrem na bazie białka, możecie je dowolnie ozdobić :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru


Masło utrzeć na jasną masę, dodawać cukier dalej ucierając. Wbić jajko dodać ekstrakt  z wanilii i sól w dalszym ciągu ucierając. Mąkę wymieszać z kakaem, dodać do utartej masy i utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schładzać przez godzinę w lodówce.
Stolnice i wałek poprószyć mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 3 mm. Jeżeli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie wydawało się suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić). Foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec w temperaturze 180  stopni C przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Ciastka przestudzić na kratce.




Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru


Białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru (drewnianą pałką lub łyżką, można też utrzeć miksera). Lukier powinien być gładki, bez grudek i bardzo gęsty na tyle, żeby móc zrobić wzorek. Jeżeli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru. Lukier przełożyć do szprycy, rękawa cukierniczego bądź też strzykawki. Ja do zdobienia użyłam mocnego woreczka (po cukrze pudrze) odcinając róg, jednak można zrobić też rożek z papieru do pieczenia również odcinając końcówkę. Jeżeli macie ochotę na kolorowy lukier należy zabarwić go barwnikami spożywczymi i dodać więcej cukru pudru, gdyż lukier się rozwodni.
Ozdobić ciasteczka.


SMACZNEGO :)


Źródło: Moje Wypieki

Komentarze

Popularne posty