Placki ziemniaczane zaparzane
Placki ziemniaczane na drożdżach dla mnie osobiście to nowość, choć śmiem podejrzewać, że w kuchni polskiej goszczą trochę dłużej. A zaparzane są dlatego, że surowe starte ziemniaki zalewane są gorącym mlekiem. Uważam, że są przepyszne i nawet bardziej smakują niż te tradycyjne. Delikatne, pulchniutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Najsmaczniejsze na ciepło, a dodatki wedle upodobań. Może polać je gęstą śmietaną czy podać z sosem pieczarkowym, ja użyłam niezawodnego sosu czosnkowego :) Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 10 większych surowych ziemniaków
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub cząbru
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku, a następnie zalać 1/2 szklanki gorącego mleka. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drugą część mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i odrobinę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaparzonych surowych ziemniaków, dodać żółtka, puree ziemniaczane, mąkę ziemniaczane, wyrośnięty zaczyn, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrobić na jednolite ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dodać trochę bułki tartej.
Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć średniej wielkości placki, rumieniąc z obu stron.
Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć średniej wielkości placki, rumieniąc z obu stron.
SMACZNEGO :)
Źródło: Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Polska', E. Aszkiewicz.
Komentarze
Prześlij komentarz