Chlebek bananowy z herbatą Earl Gray
Oto smaczny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Bananowy chlebek 😊 Moim zdaniem można się w nim doszukać aromatu Earl Graya, ale może to wynikać też z tego, iż wiem, że ona tam jest 😉 Wyczuwalnie bananowy, wilgotny, optymalnie słodki i dumnie wyrośnięty - jak na chlebek przystało. Polecam 😊
Składniki:
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 5 torebek herbaty Earl Gray
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 szklanka słodkiej śmietany 12%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 - 4 bardzo dojrzałe banany
Torebki herbaty zalać 1/2 szklanki wody, pozostawić do zaparzania na 5 minut. Banany rozgnieść widelcem. Masło rozpuścić z cukrem na patelni, smażyć do momentu aż z masy zacznie tworzyć się karmel. Wlać zaparzoną herbatę, mieszać (pozostawiając na małym ogniu) aż karmel połączy się z herbatą tworząc płynny syrop.
Śmietanę połączyć z jajkami. Dodać puree z bananów, syrop karmelowo - herbaciany. Stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 - 70 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz