Makaron z brokułami i orzechami
Ten makaron szczególnie mi zasmakował. Brokuły, orzechy i pikanteria chili, wszystko to co lubię, brakowało tylko kieliszka czerwonego wina ;) Danie bardzo smaczne i niebanalne. Podpatrzyłam na blogu mały głód. Szczerze polecam :)
Składniki (na 3 - 4 osoby):
- ok. 400 g makaronu (spaghetti, świderki, penne)
- 400 g brokułów
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 100 g orzechów włoskich
- 6 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili (można zastąpić przyprawą chili)
Makaron ugotować. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente (można ugotować razem z makaronem, dorzucając brokuły pod koniec gotowania).
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać orzechy, bułkę tartą i chili, doprawić solą i smażyć na złoty kolor. Całość wrzucić do garnka z odcedzonym makaronem i brokułami, wymieszać i podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz