Makaron z brokułami i orzechami

Ten makaron szczególnie mi zasmakował. Brokuły, orzechy i pikanteria chili, wszystko to co lubię, brakowało tylko kieliszka czerwonego wina ;) Danie bardzo smaczne i niebanalne. Podpatrzyłam na blogu mały głód. Szczerze polecam :)



Składniki (na 3 - 4 osoby):
  • ok. 400 g makaronu (spaghetti, świderki, penne)
  • 400 g brokułów
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili (można zastąpić przyprawą chili)


Makaron ugotować. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente (można ugotować razem z makaronem, dorzucając brokuły pod koniec gotowania). 
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać orzechy, bułkę tartą i chili, doprawić solą i smażyć na złoty kolor. Całość wrzucić do garnka z odcedzonym makaronem i brokułami, wymieszać i podawać.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty