Spaghetti z tuńczykiem
Nieocenioną zaleta spaghetti jest szybkość przygotowania. Sprawdza się zawsze kiedy czasu mało, albo siły troszkę mniej. Ta wersja bardzo mi odpowiada. Lubię oliwki, tuńczyka i pomidory z lekką pikanterią chili spaghetti wyszło aromatyczne i smakowite. Proporcje składników zaspokoją apetyt 4 - 5 osobą ;)
Składniki:
Oliwki pokroić w plastry, papryczkę chili w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. W między czasie ugotować makaron. Do sosu wrzucić oliwki, tuńczyka oraz chili, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO :)
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 150 g zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 1/2 papryczki chili (niekoniecznie)
- sól, pieprz
Oliwki pokroić w plastry, papryczkę chili w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. W między czasie ugotować makaron. Do sosu wrzucić oliwki, tuńczyka oraz chili, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz