Spaghetti z tuńczykiem

Nieocenioną zaleta spaghetti jest szybkość przygotowania. Sprawdza się zawsze kiedy czasu mało, albo siły troszkę mniej. Ta wersja bardzo mi odpowiada. Lubię oliwki, tuńczyka i pomidory z lekką pikanterią chili spaghetti wyszło aromatyczne i smakowite. Proporcje składników zaspokoją apetyt 4 - 5 osobą ;)




Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 150 g zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1/2 papryczki chili (niekoniecznie)
  • sól, pieprz


Oliwki pokroić w plastry, papryczkę chili w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. W między czasie ugotować makaron. Do sosu wrzucić oliwki, tuńczyka oraz chili, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 



SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty