Karbonatki z serem
Mięso mielone w wersji śląskiej. W smaku różne od tradycyjnego kotleta mielonego. Moim zdaniem delikatniejsze i bardziej naturalne w smaku z subtelnym aromatem gałki muszkatołowej. Fajne jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko :) Proponuje podawać z kaszą gryczaną lub ziemiankami i wyrazistym sosem.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 150 g wołowego)
- 100 g białego sera
- 1 jajko
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Twaróg zetrzeć na tarce na małych oczkach, połączyć z mięsem i jajkiem. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Z porcji mięsa toczyć podłużne spłaszczone wałeczki czyli karbonetki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz