Karbonatki z serem

Mięso mielone w wersji śląskiej. W smaku różne od tradycyjnego kotleta mielonego. Moim zdaniem delikatniejsze i bardziej naturalne w smaku z subtelnym aromatem gałki muszkatołowej. Fajne jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko :) Proponuje podawać z kaszą gryczaną lub ziemiankami i wyrazistym sosem.




Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 150 g wołowego)
  • 100 g białego sera
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Twaróg zetrzeć na tarce na małych oczkach, połączyć z mięsem i jajkiem. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Z porcji mięsa toczyć podłużne spłaszczone wałeczki czyli karbonetki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.



SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty