Sernik szafranowy

Niebiańsko puszysty i delikatny od spodu po wierzch 😊 Bez najmniejszej wątpliwości dołącza do moich sernikowych faworytów. Ten sernik to istna finezja smaku, zauroczył mnie w każdym calu! Sama się sobie dziwie, że tak długo zwlekałam z użyciem szafranu. Wystarczy szczypta, by nadać wyrafinowany smak. Szafran jest używany do wypieków zarówno ze względów walorów smakowych, ale również dlatego, że barwi na żółto. To właśnie za jego sprawą sernik ma lekko żółtą barwę, a gdzie nie gdzie intensywniejsze żółte plamki. Jest fenomenalny! 💗




Składniki kruchy spód:
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej


Masło ucierać razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Obie mąki przesiać i dodać do utartego masła, miksować chwilę lub zagnieść ręką łącząc składniki. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Dno tortownicy o średnicy 23 cm i brzegu wysokim na minimum 8,5 cm lub niższą formę o większej średnicy (u mnie średnica 26 cm i wysokość 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru i rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i boki do 2/3 wysokości. Ciasto będzie się rwać, można je dokleić palcami. Formę wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i piec na złoto przez około 30 minut. Wyjąć, przestudzić, temperaturę w piekarniku zwiększyć do 175 stopni C.


 

Składniki na masę serową:
  • 350 g mleka skondensowanego słodzonego
  • szczypta szafranu, około 30 nitek
  • 1 kg twarogu tłustego (użyłam półtłustego) zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g roztopionego masła lub 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku.
  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)


Szafran rozetrzeć w moździerzu, wymieszać go z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego.
Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka utrzeć na puszystą masę. Na zmniejszonych obrotach ciągle ucierając dodawać po łyżce masę serową.
Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejne 30 minut.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo rozszczelniając je bardziej tak, aby sernik długo i łagodnie się studził. Następnie postawić sernik na kratce do całkowitego ostygnięcia, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na min. 2 -3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)



Źródło: Kwestia Smaku

Komentarze

Popularne posty