Chałka z jabłkami w karmelu

Lubię zapach ciasta drożdżowego zarówno surowego, jaki tego wypiekanego, którego aromat unosi się podczas pieczenia. W cieście drożdżowym lubię też to, że smakuje zawsze i chyba nie można nim się przejeść ;)  Ta chałka należy do jednych z lepszych jakich udało mi się próbować. Miękka, tuż po pieczeniu lekko chrupiąca i nadziana rozpływającymi się w ustach jabłkami w karmelu. Pyyyycha :) A nietypową formę zawdzięcza temu, że jej końce podwinęłam pod spód.


Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania
  • 2 łyżki cukru


Świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Drożdże suche rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru (nie odstawiając do wzrastania) i dalej postępować jak w przypadku drożdży świeżych. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

Następnie dodać mąkę, sól, cukier waniliowy, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Ciasto dobrze wyrobić, tak, aby było gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować jabłka. Obrać i pokroić w większą kostkę. Na patelni roztopić masło z cukrem, zrobić karmel. Dorzucić jabłka, sól i ekstrakt z wanilii. Gotować, aż jabłka będą miękkie. W 1/4 szklance wody rozpuścić mąkę kukurydzianą, wlać do jabłek i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na podłużny placek , na środku rozłożyć jabłka, zwinąć w wałek zlepiając brzegi. Zapleść warkocz, końce ciasta podwinąć pod spód, chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach C przez około 50 minut.


SMACZNEGO :)


Źródło: kuchniaagaty.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty