Chałka z jabłkami w karmelu
Lubię zapach ciasta drożdżowego zarówno surowego, jaki tego wypiekanego, którego aromat unosi się podczas pieczenia. W cieście drożdżowym lubię też to, że smakuje zawsze i chyba nie można nim się przejeść ;) Ta chałka należy do jednych z lepszych jakich udało mi się próbować. Miękka, tuż po pieczeniu lekko chrupiąca i nadziana rozpływającymi się w ustach jabłkami w karmelu. Pyyyycha :) A nietypową formę zawdzięcza temu, że jej końce podwinęłam pod spód.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania
- 2 łyżki cukru
Świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Drożdże suche rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru (nie odstawiając do wzrastania) i dalej postępować jak w przypadku drożdży świeżych. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać mąkę, sól, cukier waniliowy, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Ciasto dobrze wyrobić, tak, aby było gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać i pokroić w większą kostkę. Na patelni roztopić masło z cukrem, zrobić karmel. Dorzucić jabłka, sól i ekstrakt z wanilii. Gotować, aż jabłka będą miękkie. W 1/4 szklance wody rozpuścić mąkę kukurydzianą, wlać do jabłek i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na podłużny placek , na środku rozłożyć jabłka, zwinąć w wałek zlepiając brzegi. Zapleść warkocz, końce ciasta podwinąć pod spód, chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach C przez około 50 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz