Pieczeń śląska z jajkiem
Pieczeń, która ze względu na efekt wizualny z jajkiem w środku, kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi. Tym razem nie trafiła na stół wielkanocny, a obiadowy ;) U nas w domu mięso mielone zazwyczaj doprawia się obficie majerankiem, tu jednak najbardziej aromatyczną przyprawą jest gałka muszkatołowa. Dla mnie jest to nowość i przyznam, że taka kompozycja mnie przekonała. Pieczeń jest łatwa w przygotowaniu i smaczna :) Polecam.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 -3 suszone grzyby
- bułka namaczana w wodzie
- 1 duża cebula
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 50 g smalcu lub masła
Jajka ugotować na półtwardo, odstawić do ostygnięcia i obierać ze skorupek. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wywar odstawić, a grzyby drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i osmażyć na łyżce smalcu. Mięso połączyć z bułką, cebulą, grzybami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na stolnice wyłożyć folię aluminiową, a na niej uformować placek, na środku ułożyć obok siebie ugotowane jajka. Zawinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skropić wywarem z grzybów. Kroić na porcje tak, aby w każdej było pół jajka.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne., H. Szymanderska.
Komentarze
Prześlij komentarz