Pieczeń śląska z jajkiem

Pieczeń, która ze względu na efekt wizualny z jajkiem w środku, kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi. Tym razem nie trafiła na stół wielkanocny, a obiadowy ;) U nas w domu mięso mielone zazwyczaj doprawia się obficie majerankiem, tu jednak najbardziej aromatyczną przyprawą jest gałka muszkatołowa. Dla mnie jest to nowość i przyznam, że taka kompozycja mnie przekonała. Pieczeń jest łatwa w przygotowaniu i smaczna :) Polecam.




Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa 
  • 2 -3 suszone grzyby
  • bułka namaczana w wodzie
  • 1 duża cebula
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 50 g smalcu lub masła


Jajka ugotować na półtwardo, odstawić do ostygnięcia i obierać ze skorupek. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wywar odstawić, a grzyby drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i osmażyć na łyżce smalcu. Mięso połączyć z bułką, cebulą, grzybami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na stolnice wyłożyć folię aluminiową, a na niej uformować placek, na środku ułożyć obok siebie ugotowane jajka. Zawinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skropić wywarem z grzybów. Kroić na porcje tak, aby w każdej było pół jajka.



SMACZNEGO :)

Źródło: Kuchnia polska, potrawy regionalne., H. Szymanderska.

Komentarze

Popularne posty