Mazurek cytrynowy

Wygląda pięknie i smakuje równie wyśmienicie. Idealne słodkie orzeźwienie czyli słodycz bezy i cierpkość cytryny na kruchym spodzie. Sernik z lemon curd bardzo mi zasmakował, więc nad wykonaniem tego mazurka długo się nie zastanawiałam. Mogło by się wydawać na pierwszy rzut oka, że jest czasochłonny w przygotowaniu, ale tak nie jest. W czasie chłodzenia ciasta spokojnie przygotujecie krem i plasterki cytryn. Przepis znaleziony  u Asi z Kwestii Smaku.  



Składniki na kruchy spód:
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Formę (ok. 33 cm x 26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Ciasto zagnieść szybko łącząc wszystkie składniki w jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jeżeli ciasto będzie sprawiać kłopoty w trakcie formowania, dodać odrobię wody, ja dolałam 1 łyżeczkę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką, przenieść do formy. Z resztek ciasta uformować brzeg (można udekorować ząbkami widelca). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Piec przez około 35 - 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.


Cytryny w syropie:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cytryny pokrojone w cienkie plasterki

Cytryny sparzyć, wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem, dodać plasterki cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cytrynę wyłożyć na papier do pieczenia i ostudzić.

Krem cytrynowy:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 70 bardzo zimnego masła

Cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
Miskę umieści na garnuszku z lekko gotującą się wodą i mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, dodawać po łyżce zimne masło (gdy tylko poparzeni kawałek się roztopi) cały czas mieszając. Jeżeli masa za szybko się podgrzewa, należy zdjąć na chwilę miskę z garnka. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale, aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć, wtedy zestawić ją z ognia i zostawić do całkowitego ochłodzenia.

Na wierzch:
  • 2 garście gotowych bezików
Spód mazurka posmarować kremem cytrynowym, ułożyć na nim plasterki cytryny. Na wierzch pokruszyć beze.


SMACZNEGO :)



Źródło: Kwestia Smaku

Komentarze

Popularne posty