Karmelowe ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasta z karmelem są nie tylko lubiane przez moją rodzinę, lecz wręcz pożądane. Z tego też powodu, składam Wam kolejną karmelową propozycję 😍 Znajdziecie w niej chrupiący słonecznik zanurzony w karmelowej masie i kakaowy biszkopt nasączony kawą (ewentualnie herbatą), który świetnie balansuje słodycz karmelu. Zasłodzenie grozi jedynie po spożyciu większej ilości 😉Jeżeli jednak ktoś z Was obawia się nadmiaru słodyczy bądź też lubi ciasta mocno wilgotne polecam nasączyć biszkopt alkoholem lub mocnym naparem kawy. Ciasto jest przepyszne. Polecam 😊



Składniki na biszkopt (na formę ok 20 x 37 cm):
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 3 h
  • 125 g masła

Słonecznik prażony:
  • 250 - 300 g ziaren słonecznika
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto:
  • 250 ml kawy lub herbaty
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej


Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy przelać masę.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa blaty. Dolny blat ułożyć z powrotem w blasze i za pomocą łyżki nasączyć połową kawy. 

Uprażyć słonecznik: 110 g masła roztopić na patelni z cukrem, dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Słonecznik rozprowadzić na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut od czasu do czasu zamieszać, uważając, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia, jeżeli się mocno skleił pokruszyć.

Masło utrzeć z masą kajmakową, dodać 2/3 prażonego słonecznika, delikatnie wymieszać.
Masę rozprowadzić na dolnym blacie ciasta, przykryć drugim. Górny blat nasączyć pozostałą kawą. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i delikatnie rozprowadzić (namoczone ciasto łatwiej się odrywa).
Wierzch oprószyć pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce. 




SMACZNEGO 😊





Komentarze

  1. jestem fanką tego ciasta! (w porywach do fanatyczką). i, jak wiadomo, nie tylko ja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam to ciasto dzisiaj na jasełkach klasowych i się chyba zakochałam, będzie to na pewno drugie po daquasie ulubione ciasto, po prostu Pychotka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można się w nim zakochać ;) Cieszę się, że smakowało i trafiło do listy ulubionych :)

      Usuń
  4. ciasto przepyszne porozdawałam zanim się sama nacieszyłam mam niedosyt jeszcze raz będę robić ;)nasączylam alkoholem i herbatą z cytryną pycha pycha pozdrawiam -renia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, cudowne w wypiekach jest to, że można się nimi podzielić :)
      Oj wierzę w niedosyt - to ciasto wciąga :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i pewnie jeszcze tak samo smakuje. Zresztą nie wiem co się ze mną stało, ale również bardzo lubię karmel w każdej postaci. W szczególności gdy wykonuję coś z przepisów https://basiazsercem.pl/ to również szukam czegoś aby było po prostu na słodko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty