Plecionka drożdżowa z nadzieniem cytrynowym

Mięciutka, wilgotna plecionka z kremowym nadzieniem na bazie twarożku o wyraźnym aromacie cytrynowym. Przyciąga świeżością smaku i lekkością. Drożdżówka, która umili drugie śniadanie. Jest pyszna :) Zachowuje świeżość na kolejny dzień. Z podanej porcji otrzymacie dwa warkocze. Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego miejsca . Warto spróbować :)



Rozczyn:
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Ciasto drożdżowe:
  • rozczyn
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
  • 115 g  masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe  miejsce.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka utrzeć na puszystą masę, dodać do nich rozczyn, mąkę, ekstrakt waniliowy, jogurt, cukier, sól i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 - 15 minut). Jeśli ciasto będzie się lepić dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.

Masa serowo - cytrynowa:
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 100 g cukru + 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 400 g twarogu śmietankowego na sernik z wiaderka (lub dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty zmieszany z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %)

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2 łyżki brązowego cukru

Cytryny wyszorować, sparzyć i zatrzeć z nich skórkę. Skórkę z cytryn, sok z 1,5 cytryny, 100 g cukru, mąkę ziemniaczaną, żółtko i jajko wymieszać w garnuszku i zagotować mieszając. Gotować 2 minuty (jeśli pojawią się grudki zmiksować blenderem), dodać oliwę z oliwek i ponownie gotować 2 minuty. Krem przestudzić. Następnie dodać twaróg śmietankowy, resztę cukru i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając pięścią. Podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości blachy (ok. 30 cm). Na środku umieścić nadzienie, zostawiając po 2 cm z góry i dołu wolne, boki ciasta ponacinać ukośnie z obu stron nadzienia. Paski ciasta przekładać na krzyż nad warstwą nadzienia. Końce ciasta zlepić i podwinąć pod spód.



Zaplecione ciasto umieścić na wyłożonej papierem blasze, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni C piec 35 minut.



SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty