Plecionka drożdżowa z nadzieniem cytrynowym
Mięciutka, wilgotna plecionka z kremowym nadzieniem na bazie twarożku o wyraźnym aromacie cytrynowym. Przyciąga świeżością smaku i lekkością. Drożdżówka, która umili drugie śniadanie. Jest pyszna :) Zachowuje świeżość na kolejny dzień. Z podanej porcji otrzymacie dwa warkocze. Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego miejsca . Warto spróbować :)
Rozczyn:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suchych (7 g)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe:
- rozczyn
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
- 115 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka utrzeć na puszystą masę, dodać do nich rozczyn, mąkę, ekstrakt waniliowy, jogurt, cukier, sól i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 - 15 minut). Jeśli ciasto będzie się lepić dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Masa serowo - cytrynowa:
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1,5 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 100 g cukru + 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 400 g twarogu śmietankowego na sernik z wiaderka (lub dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty zmieszany z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- 2 łyżki brązowego cukru
Cytryny wyszorować, sparzyć i zatrzeć z nich skórkę. Skórkę z cytryn, sok z 1,5 cytryny, 100 g cukru, mąkę ziemniaczaną, żółtko i jajko wymieszać w garnuszku i zagotować mieszając. Gotować 2 minuty (jeśli pojawią się grudki zmiksować blenderem), dodać oliwę z oliwek i ponownie gotować 2 minuty. Krem przestudzić. Następnie dodać twaróg śmietankowy, resztę cukru i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając pięścią. Podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości blachy (ok. 30 cm). Na środku umieścić nadzienie, zostawiając po 2 cm z góry i dołu wolne, boki ciasta ponacinać ukośnie z obu stron nadzienia. Paski ciasta przekładać na krzyż nad warstwą nadzienia. Końce ciasta zlepić i podwinąć pod spód.
Piec w temperaturze 180 stopni C piec 35 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz