Kotlety mielone przekładane serem

Mój brat stwierdził, że brakuje jedynie bułki i kapusty, a byłby gotowy hamburger ;) Jeżeli macie ochotę możecie przetestować i tą wersje, bo kotlety są naprawdę spore, więc jako sedno hamburgera będą w sam raz. Ja tym razem postawiłam na puree ziemniaczane z koperkiem i surówką z kapusty. Kotlety mielone w takiej odsłonie uważam za strzał w dziesiątkę, są naprawdę smaczne :)



Składniki (na 6 szt.):
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 6 plasterków sera salami o grubości 0,5 cm
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki
  • masło
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka


Plasterki sera posmarować masłem z obu stron i oprószyć mieloną papryką, wstawić do lodówki.
Paprykę i 1 cebulę drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem, dodać podsmażoną cebulkę i paprykę, jajko oraz mięso. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę i podzielić ją na 6 porcji. Z każdej porcji mięsa formujemy dwa płaty, wkładając pomiędzy schłodzony ser. Tak przygotowane kotlety obtoczyć w mące i wstawić na 30 minut do lodówki.
Kotlety smażyć z obu stron do zarumienienia. Cebulę pokroić na ćwiartki i smażyć na złoto razem z kotletami.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty