Kotlety mielone przekładane serem
Mój brat stwierdził, że brakuje jedynie bułki i kapusty, a byłby gotowy hamburger ;) Jeżeli macie ochotę możecie przetestować i tą wersje, bo kotlety są naprawdę spore, więc jako sedno hamburgera będą w sam raz. Ja tym razem postawiłam na puree ziemniaczane z koperkiem i surówką z kapusty. Kotlety mielone w takiej odsłonie uważam za strzał w dziesiątkę, są naprawdę smaczne :)
Składniki (na 6 szt.):
- 500 g mięsa mielonego
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 cebule
- 6 plasterków sera salami o grubości 0,5 cm
- 1/2 świeżej czerwonej papryki
- masło
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
Plasterki sera posmarować masłem z obu stron i oprószyć mieloną papryką, wstawić do lodówki.
Paprykę i 1 cebulę drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem, dodać podsmażoną cebulkę i paprykę, jajko oraz mięso. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę i podzielić ją na 6 porcji. Z każdej porcji mięsa formujemy dwa płaty, wkładając pomiędzy schłodzony ser. Tak przygotowane kotlety obtoczyć w mące i wstawić na 30 minut do lodówki.
Kotlety smażyć z obu stron do zarumienienia. Cebulę pokroić na ćwiartki i smażyć na złoto razem z kotletami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz