Muffinki z suszonymi śliwkami i orzechami
Mufiinki z pyszną cynamonowo - orzechowo skorupką, przepełnione orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Mięciutkie i pachnące. Bakaliowym wypełnieniem bardziej wpasowują się aurę jesieni, ale w przypadku muffiinek pora roku nie stanowi sedna. Z podanych proporcji otrzymacie 12 dość wylewnych babeczek lub około 16 mniejszych. A przepis? Od Majany :) Polecam.
Składniki:
Na wierzch:
W dużej misce połączyć składniki suche, dodać posiekane orzechy i śliwki i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. W drugim naczyniu dobrze wymieszać rozbełtane jajko, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt z wanilii i przestudzone masło. Składniki obu naczyń połączyć, mieszając tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wierzch posypać mieszanką orzechowo - cynamonową.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśniej śmietany lub jogurtu
- 100 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Na wierzch:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
W dużej misce połączyć składniki suche, dodać posiekane orzechy i śliwki i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. W drugim naczyniu dobrze wymieszać rozbełtane jajko, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt z wanilii i przestudzone masło. Składniki obu naczyń połączyć, mieszając tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wierzch posypać mieszanką orzechowo - cynamonową.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz