Muffinki z suszonymi śliwkami i orzechami

Mufiinki z pyszną cynamonowo - orzechowo skorupką, przepełnione orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Mięciutkie i pachnące. Bakaliowym wypełnieniem bardziej wpasowują się aurę jesieni, ale w przypadku muffiinek pora roku nie stanowi sedna.  Z podanych proporcji otrzymacie 12 dość wylewnych babeczek lub około 16 mniejszych. A przepis? Od Majany  :) Polecam.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany lub jogurtu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Na wierzch:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu




W dużej misce połączyć składniki suche, dodać posiekane orzechy i śliwki i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. W drugim naczyniu dobrze wymieszać rozbełtane jajko, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt z wanilii i przestudzone masło. Składniki obu naczyń połączyć, mieszając tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wierzch posypać mieszanką orzechowo - cynamonową.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty