Muffinki z oliwkami i mozzarellą
Muffinki w włoskim tonie. Wilgotne ciasto o aromacie bazylii i oregano, wypełnione oliwkami i mozzarellą. Pyyycha :) Doskonała propozycja na słoną przekąskę czy drugie śniadanie. Jedyny ich minus jest taki, że wchodzą w zażyłość z papilotkami, ciężko od nich odchodząc. Tym, którzy nie przepadają za oliwkami proponuje zastępstwo suszonych pomidorów :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki żytniej (można zastąpić zwykłą pszenną)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 60 ml oleju
- 275 ml mleka
- 100 ml jogurtu
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 125 g mozzarelli
Oliwki pociąć na plasterki, mozzarelle pokroić w kostkę. W misce wymieszać obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, bazylię i oregano. W drugim naczyniu połączyć roztrzepane jajka z jogurtem, koncentratem, mlekiem i olejem. Składniki mokre przelać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone oliwki i mozzarellę, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej lub wysmarowanej masłem formy na muffinki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz