Muffinki z oliwkami i mozzarellą

Muffinki w włoskim tonie. Wilgotne ciasto o aromacie bazylii i oregano, wypełnione oliwkami i mozzarellą. Pyyycha :) Doskonała propozycja na słoną przekąskę czy drugie śniadanie. Jedyny ich minus jest taki, że wchodzą w zażyłość z papilotkami, ciężko od nich odchodząc. Tym, którzy nie przepadają za oliwkami proponuje zastępstwo suszonych pomidorów :)




Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 60 ml oleju
  • 275 ml mleka
  • 100 ml jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 125 g mozzarelli


Oliwki pociąć na plasterki, mozzarelle pokroić w kostkę. W misce wymieszać obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, bazylię i oregano. W drugim naczyniu połączyć roztrzepane jajka z jogurtem, koncentratem, mlekiem i olejem. Składniki mokre przelać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone oliwki i mozzarellę, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej lub wysmarowanej masłem formy na muffinki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty