Naleśniki piwno - żytnie
Napoje gazowane dodane do ciasta naleśnikowego sprawiają, że staje się ono pulchniejsze i delikatniejsze. W tym przypadku piwo spełniło tą funkcje i to z bardzo dobrym rezultatem, nadając przy tym naleśnikom ciekawy smak :) Według mnie bardziej pasuje do nich wytrawne nadzienie, choć kto wie może w połączeniu ze słodyczą zaskoczyły by bardziej. Podawałam je z nadzieniem 'ala farsz do pierogów ruskich. Polecam :)
Składniki (na ok. 10 szt):
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1 szklanki wody
- 20 dag mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka masła lub oleju
Mąkę wymieszać z wodą i piwem. Nadal mieszając dodać jajka, sól i rozpuszczone ochłodzone masło. Starannie ubić trzepaczką na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z oby dwu stron. Naleśniki są delikatne i przy przewracaniu za pomocą łyżki łatwo się rozrywają. Najlepiej do tego użyć talerza, zsuwając na niego naleśnik po czym szybkim ruchem 'rzucić' na patelnie.
Nadzienie:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 400 g twarogu
- 2 - 3 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 3/4 szklanki sera (niekoniecznie)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć z twarogiem przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Ser, cebule dodać do ziemniaków z twarogiem, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Sporą porcję nadzienia ułożyć na 1/4 naleśnika i złożyć go na cztery. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz