Naleśniki piwno - żytnie

Napoje gazowane dodane do ciasta naleśnikowego sprawiają, że staje się ono pulchniejsze i delikatniejsze. W tym przypadku piwo spełniło tą funkcje i to z bardzo dobrym rezultatem, nadając przy tym naleśnikom ciekawy smak :) Według mnie bardziej pasuje do nich wytrawne nadzienie, choć kto wie może w połączeniu ze słodyczą zaskoczyły by bardziej. Podawałam je z nadzieniem 'ala farsz do pierogów ruskich. Polecam :)




Składniki (na ok. 10 szt):
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 szklanki wody
  • 20 dag mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka masła lub oleju


Mąkę wymieszać z wodą i piwem. Nadal mieszając dodać jajka, sól i rozpuszczone ochłodzone masło. Starannie ubić trzepaczką na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z oby dwu stron. Naleśniki są delikatne i przy przewracaniu za pomocą łyżki łatwo się rozrywają. Najlepiej do tego użyć talerza, zsuwając na niego naleśnik po czym szybkim ruchem 'rzucić' na patelnie.




Nadzienie:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 2 - 3 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki sera (niekoniecznie)


Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Jeszcze ciepłe przecisnąć z twarogiem przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Ser, cebule dodać do ziemniaków z twarogiem, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Sporą porcję nadzienia ułożyć na 1/4 naleśnika i złożyć go na cztery. Podawać na ciepło.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty