Szarlotka ze Szwajcarii
Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa! Dosłownie rozpływa się w ustach... Jabłka zanurzone w aksamitnym musie cytrynowym tworzą wyjątkowe doznanie smakowe :)
I powiem Wam, że czekolada i ta szarlotka to dwa słodkie powody, dla których lubię Szwajcarię ;) Przepis pochodzi z książki 'Wielka księga ciast'. Gorąco polecam!
I powiem Wam, że czekolada i ta szarlotka to dwa słodkie powody, dla których lubię Szwajcarię ;) Przepis pochodzi z książki 'Wielka księga ciast'. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
 - 2 jajka
 - 75 g cukru
 - 150 g mąki
 
Składniki na nadzienie:
- 1 cytryna
 - 750 g kwaskowatych jabłek
 - 3 - 4 łyżki calvadosu (zastąpiłam wódką)
 - 125 g miękkiego masła
 - 50 g cukru pudru
 - 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (w proszku)
 - 3 jajka
 
Przygotować ciasto.Masło stopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę o kremowej konsystencji. Dodawać stopniowo mąkę i stopione masło. Wszystkie składniki utrzeć mikserem. Tortownice o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Ciasto przelać, a następnie równomiernie rozsmarować na spód i boki tortownicy na wysokość 4 cm. Formę z ciastem wstawić na kilka minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć, wymieszać z alkoholem i oblać jabłka. Masło utrzeć na jednolitą i gładką masę z cukrem pudrem i budyniem w proszku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze skórką cytrynową i masą maślano - budyniową. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kremem. Dodać jabłka z alkoholem. Nadzienie wyłożyć na schłodzone ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 55 minut. Zarumienioną na złoto szarlotkę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć, wymieszać z alkoholem i oblać jabłka. Masło utrzeć na jednolitą i gładką masę z cukrem pudrem i budyniem w proszku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze skórką cytrynową i masą maślano - budyniową. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kremem. Dodać jabłka z alkoholem. Nadzienie wyłożyć na schłodzone ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 55 minut. Zarumienioną na złoto szarlotkę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)




Komentarze
Prześlij komentarz