Chałka z marcepanem

Ta chałka jest cudna! Zasługuje na miano luksusowej, a to wszystko za sprawą masy marcepanowej :) Myślałam, że aromat z soku pomarańczowego będzie niewyczuwalny, ale się pomyliłam. Jest wyczuwalny, a wśród migdałów i pistacji robi bardzo dobre wrażenie :) Chałka bardzo ładnie wyrosła, osiągając tym samy sporo smacznej powierzchni. Moim zdaniem, morele nie są tu niezbędne. Masy jest wystarczająco już bez nich, a poza tym smak marcepanu jest mniej rozproszony ;) 


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 180 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła


Składniki na nadzienie:
  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 50 g pistacji
  • 200 g suszonych moreli (pominęłam)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g obranych i drobno zmielonych migdałów
  • 100 ml soku pomarańczowego (u mnie sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy)


Ponadto:
  • jajko do posmarowania


Na wierzch:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych


lub kruszonka:
  • 60 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 60 g cukru


Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami. Z drożdży świeżych zrobić rozczyn. W mące uformować wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać paroma łyżkami letniego mleka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać letnie mleko, jajko, masło, szczyptę soli i cukier. Wyrabiać około 20 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masę marcepanową wkruszyć do miski. Pistacje i suszone morele drobno posiekać. Dodać cukier waniliowy i zmielone migdały, wlać sok z pomarańczy. Całość utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do dalszego rośnięcia.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej porcji uformować wałeczek i rozwałkować go na długość około 50 cm i szerokość 10 - 15 cm. Na środku każdego nałożyć porcję masy marcepanowej. Zwinąć w rulon lub dobrze skleić brzegi (ja skleiłam).
Z wypełnionych nadzieniem rulonów upleść warkocz i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem. 
W wersji z migdałami pozostawić jedynie posmarowaną jajkiem i po upieczeniu posypać płatkami i cukrem pudrem. W wersji z kruszonką, podane składniki zagnieść i posypać gotową kruszonką chałkę.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty