Chałka z marcepanem
Ta chałka jest cudna! Zasługuje na miano luksusowej, a to wszystko za sprawą masy marcepanowej :) Myślałam, że aromat z soku pomarańczowego będzie niewyczuwalny, ale się pomyliłam. Jest wyczuwalny, a wśród migdałów i pistacji robi bardzo dobre wrażenie :) Chałka bardzo ładnie wyrosła, osiągając tym samy sporo smacznej powierzchni. Moim zdaniem, morele nie są tu niezbędne. Masy jest wystarczająco już bez nich, a poza tym smak marcepanu jest mniej rozproszony ;) 
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
 - 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
 - 180 ml mleka
 - 1 duże jajko
 - 75 g cukru
 - szczypta soli
 - 100 g miękkiego masła
 
Składniki na nadzienie:
- 200 g surowej masy marcepanowej
 - 50 g pistacji
 - 200 g suszonych moreli (pominęłam)
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 100 g obranych i drobno zmielonych migdałów
 - 100 ml soku pomarańczowego (u mnie sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy)
 
Ponadto:
- jajko do posmarowania
 
Na wierzch:
- 1 łyżka cukru pudru
 - 2 łyżki płatków migdałowych
 
lub kruszonka:
- 60 g masła
 - 1 szklanka mąki
 - 60 g cukru
 
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami. Z drożdży świeżych zrobić rozczyn. W mące uformować wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać paroma łyżkami letniego mleka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać letnie mleko, jajko, masło, szczyptę soli i cukier. Wyrabiać około 20 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masę marcepanową wkruszyć do miski. Pistacje i suszone morele drobno posiekać. Dodać cukier waniliowy i zmielone migdały, wlać sok z pomarańczy. Całość utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do dalszego rośnięcia.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej porcji uformować wałeczek i rozwałkować go na długość około 50 cm i szerokość 10 - 15 cm. Na środku każdego nałożyć porcję masy marcepanowej. Zwinąć w rulon lub dobrze skleić brzegi (ja skleiłam).
Z wypełnionych nadzieniem rulonów upleść warkocz i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
W wersji z migdałami pozostawić jedynie posmarowaną jajkiem i po upieczeniu posypać płatkami i cukrem pudrem. W wersji z kruszonką, podane składniki zagnieść i posypać gotową kruszonką chałkę.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz