Pszenny graham

Graham raczej kojarzy mi się z lekkim i puszystym chlebem, ten jednak jest dość ciężki i mięsisty. Taki właśnie mi bardzo odpowiada. Skórka jest chrupiąca, a środek sprężysty. Gęstość ciasta sprawia, że ładnie się formuje i nie rozlewa na boki, ale tym samy rośnie wolniej i dłużej. Chleb ten należy do chlebów dietetycznych, robi się go z grubo mielonej mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki razowej w procesie produkcji mąki graham części ziarna są drobno rozdrabniane. Chleb graham swoją nazwę wziął od pastora Sylwestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów zdrowego odżywiania. Przepis pochodzi z tego miejsca. Polecam :)



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 25 g drożdży
  • 400 ml wody (ja dolałam dodatkowo 60 ml)
  • 50 g otrąb pszennych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


Mąkę pszenną zaparzyć w 250 ml gorącej wody, wymieszać i odstawić na chwilę by masa ostygła.
Mąkę graham wsypać do dużej miski, uformować dołek, wkruszyć drożdże, zasypać łyżą cukru i zalać ok 60 ml letniej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn będzie gotowy, dodać zaparzoną mąkę, resztę wody, sól i otręby. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Ciasto będzie dość gęste w razie potrzeby można dolać trochę letniej wody. Gotowe ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1,5  - 2 godzin. 
Przed wstawieniem do piekarnika chleb, spryskać letnią wodą. Piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 -15 minut, później temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec kolejne 30 minut.




SMACZNEGO :)





Komentarze

Popularne posty