Tarta cytrynowa (tarte au citron)

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, zarówno na słono, jak i słodko. A tarta cytrynowa (tarte au citron) należy do grona najpopularniejszych francuskich tart słodkich. Orzeźwiająca, kwaskowata, ale nie kwaśna. Masa cytrynowa rozpływa się przy każdym kęsie, jej konsystencja mieści się gdzieś między lekkim budyniem, a musem. Jest naprawdę wyśmienita. Wcale mnie nie dziwi, że plasuje się w czołówce francuskich tart :) 

Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g masła

Składniki na nadzienie:
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • sok i skórka otarta z 3 cytryn

Dodatkowo:
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Wszystkie składniki na spód tarty szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Formę do tarty (o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wylepiając dno i wyższy brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Podpiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie spód wyjąć, usunąć papier i groch, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni C.
Cytryny dobrze umyć i sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Masło roztopić w rondelku. Jajka, żółtko i cukier ubijać, aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając do masy wlewać po trochu sok z cytryny, dodać połowę startej skórki, śmietanę kremówkę oraz stopione masło. Krem wlać na przestudzony kruchy spód, powierzchnię wyrównać szerokim nożem, posypać pozostałą częścią startej skórki cytrynowej. Piec przez około 45 minut.
Galaretkę cytrynową podgrzać w rondelku razem z sokiem z cytryny i posmarować nią wierzch tarty tuż po wyjęciu z piekarnika (u mnie masa była na tyle delikatna, że rozsmarowanie było niemożliwe, więc oblałam w miarę równomiernie wierzch tarty). Posypać cukrem pudrem.


 SMACZNEGO :)


Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty