Ciasto czekoladowo - bananowe

Banany otulone śmietanką, czekoladowy biszkopt, przełożony kwaskowatym dżemem wiśniowym... wszystko to razem smakuje przepysznie! Na pewno Was nie rozczaruje, a może zachwycić :) Składniki na ciasto podane są na formę 23 x 23 cm, jeżeli chcecie zrobić na dużej blasze pomnóżcie wszystko razy dwa. Ciasto wypatrzone na blogu gosiaa99. Polecam!



Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) 
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady


Dodatkowo:
  • 5-6 bananów
  • 4 -5 łyżek soku z cytryny
  • 6 łyżek dżemu wiśniowego




Przygotować ciasto. Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, połączyć z masą. Dodać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Do masy czekoladowej wbijać do jednym żółtku za każdym razem miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem lub folią aluminiową blachy (o wymiarach 23 x 23 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody (zastąpiłam śmietan-fixem) i pod koniec ubijania dodać do śmietanki . 1/3 masy odłożyć, do pozostałej części zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Na pierwszy blat rozsmarować dżem wiśniowy, ułożyć przecięte wzdłuż banany. Skropić sokiem z cytryny, nałożyć masę śmietanowo - czekoladową, wyrównać i położyć drugi blat. Na wierzch rozsmarować odłożoną część śmietanki, zetrzeć pozostałą czekoladę na dużych oczkach. Schłodzić.



SMACZNEGO :)




    Komentarze

    Popularne posty